Ízek minden napra

Táplálkozástörténet

2020. december 01. - sz.illa

taplalkozasi-szokasok.jpg

Az emberi fejlődés során a táplálkozás jelentősen megváltozott, ez gyakran testi átalakulásokat is előidézett. Ezek időbeni elhelyezése azonban bonyolult. A főzést elkezdhették 300 ezer vagy 1,8 millió évvel ezelőtt is, attól függően, hogyan értelmezzük a régészeti és genetikai bizonyítékokat. A tudósok ezzel együtt vizsgálják, hogyan hatott ránk az evés története.

Mérföldkövek a táplálkozásban
Anatómiai és fiziológiai értelemben étrendünk változásával párhuzamosan fejlődtünk az évezredek alatt. Néhány sarkalatos változásra (pl. a húsfogyasztás vagy a főzés) olyan régen került sor, hogy már régen hozzáformálódtunk. Még meglátjuk, tud-e alkalmazkodni testünk az újabb változásokhoz is. A modern táplálkozás néhány jellemzője (pl. a magas kalóriatartalmú ételek túlzott bevitele) ártalmas az egészségre. A történeti visszatekintés akár egy megfelelőbb étrend kialakításában is segíthet.

 

fehe_r-hu_s-vs_-vo_ro_s-hu_s-_-melyik-az-ege_szse_gesebb-604x290.jpg


HÚSFOGYASZTÁS (2 millió évvel ezelőtt)
Amikor őseink több mint 2 millió évvel ezelőtt elkezdtek húst fogyasztani, az így biztosított pluszkalória és az emésztéshez szükséges energia csökkenése hozzájárulhatott az agy méretének és energiaéhségének növekedéséhez, miközben a gyomor kisebbedett. Hús ugyanakkor ritkán került őseink elé, étrendjük nagy részét növények, például vadon termő gabonák alkották.

 

 

1521913621otthon_keszitett_etel_promo.jpgFŐZÉS (800 ezer éve elkezdődött a tűz használata - 70 ezer éve a tüzet már a főzéshez is használták)
Őseink már a Homo sapiens 200 ezer évvel ezelőtti megjelenése előtt is főztek. Ez megkönnyítette az ételek emésztését, több kalória hasznosult belőlük, valamint idő- és energiatakarékossá vált a rágás és a feldolgozás. A főzés kiszélesítette az étrendet, és hozzájárulhatott őseink rágóizmai és gyomruk kisebbedéséhez, valamint agyuk további növekedéséhez.

 

v-2-2016kep-normal.jpg
GAZDÁLKODÁS ( 10 ezer éve)
12 ezer éve háziasították a kecskéket
9500 éve elkezdték a rizstermesztést
9000-8500 éve háziasították a birkát
A gabonatermesztés lehetővé tette a letelepedést. Földművelő őseink több gyermeket vállalhattak, így hamar megsokasodtak a vadászó- gyűjtögetőkhöz képest. Az egysíkúbb táplálkozás és a nagy népsűrűség miatt ugyanakkor a gazdálkodók többet voltak betegek.

 

20151115085714-3.jpg
A NAGY ÉLELMISZERCSERE
Amikor az európaiak először találkoztak amerikai őslakosokkal a 15. és 16. században, soha nem látott élelmiszercsere kezdődött a felek előtt ismeretlen alapanyagokból A burgonya és a kukorica hamar elterjedt Európában, a cukornád pedig az Újvilágban kezdett karriert.

 

egyes_mezfajtak_hatoanyaga_elter_egymastol-hd.jpg
ÉDES ÉLET
Őseink ritkán jutottak édességhez. A méz és az érett gyümölcs nagyszerű energiaforrás, de csak szűkösen vagy idényszerűen fértek hozzájuk. Manapság bármikor szerezhetünk édességet, ez is oka a járványszerűen terjedő elhízásnak és járulékos betegségeinek.

 

unnamed.jpg
GLOBÁLIS, HŰTÖTT SZÁLLÍTÁS (2000 körül)
Az emberek évezredek óta kereskednek élelmiszerekkel, de a közelmúltig csupán tartós árukat szállíthattak nagy távolságokra. A hűtés és fagyasztás fejlődése (a gyorsabb szállítással együtt) azt eredményezi, hogy az egész földkerekségről származó ételeket ehetünk, ha meg tudjuk fizetni.

 

Remélem érdekesnek és informálónak találtátok a cikket.

Szilla

Forrás: Mindent a táplálkozásról izgalmasan és látványosan című könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr2116310062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása