Ízek minden napra

Kürtöskalács

2020. december 07. - sz.illa

image0.jpeg

Hozzávalók:

◾️Kovász:
•25g élesztő
•1tk cukor
•100ml tej
•~70g liszt


◾️Tészta:
•1kg liszt
•150g cukor
•150g vaj
•1cs.van.cuki
•1kk.só
•2 tojás
•0,5l tej

 

Elkészítés:

1. A langyos tejbe rakjuk bele a cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szépen hozzáadagoljuk a lisztet és elkeverjük. Hagyjuk pihenni addig ameddig meg nem kel.

2. A tészta alapanyagait összekeverjük majd hozzáadjuk a megkelt kovászt. Dagasztás után lefedve kelesztjük egy órán keresztül meleg helyen.

3. Ha megkelt a tészta ujjnyi vastagra nyújtjuk, felcsíkozzuk és a csíkokat meghengergetjük.

4. Alufóliával betekert üres sörös dobozokat készítünk. A kész dobozokat megkenjük olajjal és rátekerjük a tésztát. Elkezdjük hempergetni hogy a rések eltűnjenek. 

5. Olvasztunk vajat majd megkenjük a tésztát és beleforgatjuk fahéjas cukorba, majd sütőpapiros tepsibe állítjuk.

6. 20 percet hagyjuk kelni, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha megkelt akkor berakjuk a sütőbe 15 percre.

7. Ha kihűlt akkor letoljuk a formákról és fogyaszthatjuk is. :)

 

Táplálkozástörténet

taplalkozasi-szokasok.jpg

Az emberi fejlődés során a táplálkozás jelentősen megváltozott, ez gyakran testi átalakulásokat is előidézett. Ezek időbeni elhelyezése azonban bonyolult. A főzést elkezdhették 300 ezer vagy 1,8 millió évvel ezelőtt is, attól függően, hogyan értelmezzük a régészeti és genetikai bizonyítékokat. A tudósok ezzel együtt vizsgálják, hogyan hatott ránk az evés története.

Mérföldkövek a táplálkozásban
Anatómiai és fiziológiai értelemben étrendünk változásával párhuzamosan fejlődtünk az évezredek alatt. Néhány sarkalatos változásra (pl. a húsfogyasztás vagy a főzés) olyan régen került sor, hogy már régen hozzáformálódtunk. Még meglátjuk, tud-e alkalmazkodni testünk az újabb változásokhoz is. A modern táplálkozás néhány jellemzője (pl. a magas kalóriatartalmú ételek túlzott bevitele) ártalmas az egészségre. A történeti visszatekintés akár egy megfelelőbb étrend kialakításában is segíthet.

 

fehe_r-hu_s-vs_-vo_ro_s-hu_s-_-melyik-az-ege_szse_gesebb-604x290.jpg


HÚSFOGYASZTÁS (2 millió évvel ezelőtt)
Amikor őseink több mint 2 millió évvel ezelőtt elkezdtek húst fogyasztani, az így biztosított pluszkalória és az emésztéshez szükséges energia csökkenése hozzájárulhatott az agy méretének és energiaéhségének növekedéséhez, miközben a gyomor kisebbedett. Hús ugyanakkor ritkán került őseink elé, étrendjük nagy részét növények, például vadon termő gabonák alkották.

 

 

1521913621otthon_keszitett_etel_promo.jpgFŐZÉS (800 ezer éve elkezdődött a tűz használata - 70 ezer éve a tüzet már a főzéshez is használták)
Őseink már a Homo sapiens 200 ezer évvel ezelőtti megjelenése előtt is főztek. Ez megkönnyítette az ételek emésztését, több kalória hasznosult belőlük, valamint idő- és energiatakarékossá vált a rágás és a feldolgozás. A főzés kiszélesítette az étrendet, és hozzájárulhatott őseink rágóizmai és gyomruk kisebbedéséhez, valamint agyuk további növekedéséhez.

 

v-2-2016kep-normal.jpg
GAZDÁLKODÁS ( 10 ezer éve)
12 ezer éve háziasították a kecskéket
9500 éve elkezdték a rizstermesztést
9000-8500 éve háziasították a birkát
A gabonatermesztés lehetővé tette a letelepedést. Földművelő őseink több gyermeket vállalhattak, így hamar megsokasodtak a vadászó- gyűjtögetőkhöz képest. Az egysíkúbb táplálkozás és a nagy népsűrűség miatt ugyanakkor a gazdálkodók többet voltak betegek.

 

20151115085714-3.jpg
A NAGY ÉLELMISZERCSERE
Amikor az európaiak először találkoztak amerikai őslakosokkal a 15. és 16. században, soha nem látott élelmiszercsere kezdődött a felek előtt ismeretlen alapanyagokból A burgonya és a kukorica hamar elterjedt Európában, a cukornád pedig az Újvilágban kezdett karriert.

 

egyes_mezfajtak_hatoanyaga_elter_egymastol-hd.jpg
ÉDES ÉLET
Őseink ritkán jutottak édességhez. A méz és az érett gyümölcs nagyszerű energiaforrás, de csak szűkösen vagy idényszerűen fértek hozzájuk. Manapság bármikor szerezhetünk édességet, ez is oka a járványszerűen terjedő elhízásnak és járulékos betegségeinek.

 

unnamed.jpg
GLOBÁLIS, HŰTÖTT SZÁLLÍTÁS (2000 körül)
Az emberek évezredek óta kereskednek élelmiszerekkel, de a közelmúltig csupán tartós árukat szállíthattak nagy távolságokra. A hűtés és fagyasztás fejlődése (a gyorsabb szállítással együtt) azt eredményezi, hogy az egész földkerekségről származó ételeket ehetünk, ha meg tudjuk fizetni.

 

Remélem érdekesnek és informálónak találtátok a cikket.

Szilla

Forrás: Mindent a táplálkozásról izgalmasan és látványosan című könyv

Húsvéti hatos fonású kalács

Hozzávalók:

  • 500 g átszitált liszt
  • 2 tojássárga
  • 50 g porcukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 50 g vaj
  • 1 tojás (a kenéshez)

image3_3.jpeg

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztő Majd felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a porcukrot és a tojássárgákat összekeverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor hozzákeverjük a lisztes keverékhez és összegyúrjuk a tésztát.
  3. A vajat megolvasztjuk majd mikor langyosra hűlt, elkezdjük szépen lassan hozzáadni a tésztához, és egy tésztát gyúrunk belő
  4. 20-30 percig hagyjuk kelni.image0_4.jpeg
  5. Amikor megkelt a tészta két részre osztjuk. Az egyik részét kicsit átgyúrjuk majd hat részre osztom. Megsodrok minden egyes részt és 6-os fonással befonom.image1_2.jpeg
  6. Lekenem egy tojással a kalácsot és kelesztem ismét 20-30 percig. Addig befonom a másik felét a tésztának.
  7. Ha megkelt 180 fokos sütőbe alsó-felső sütésen megsütöm. image3_3.jpeg

 

Remélem elkészítitek.
Szilla

Megfázás?

Akkor bizony tea!

Ahogy a hideg idő beköszöntött úgy a megfázás szorosan követte. Így a mai napon a teák lesznek terítéken. A gyógynövények segítenek leküzdeni a fránya megfázást és még a napi folyadékbevitelről is gondoskodnak.


Menta tea:menta-hd.jpg

Leszámol a baktériumokkal, a náthás időszakban köhögés csillapítására is használható, ha gyógynövényboltban járunk, akkor a fodormenta a leginkább javasolt.

 

Kamillatea:kamilla_n_1-m.jpg

A gyulladt torok kiváló öblögető szere, érdemes az orvosi zsálya főzetével felváltva alkalmazni. A hurutos légutak kiváló ellenszere, enyhíti a rekedtséget, fertőtlenítő hatású, nyugtatgatja az egész szervezetet. Forrázás után 10-20 percig hagyjuk állni, ízesítsük mézzel, ha már nem forró.

 

Hársfavirág:lead_800x450.jpg

A kamilla után a második legnépszerűbb gyógytea megfázás idején, de akár az influenza tüneteit is enyhíti, szívbetegek azonban kerüljék. Oldja a hurutot, csökkenti a gyulladást, izzaszt, csillapítja a köhögést és csökkenti a torokgyulladást. Forrázás után negyed órát kell állni hagyni. A hársfavirág méze nyugtató és antiszeptikus hatású, használjuk a teába!

 

Vöröshagyma:933071-1x2.jpg

Megfázáskor csökkenti a hörgők és az orr dugulását, csillapítja a köhögést és enyhíti a torokfájást is. Vízben főzzük meg a tiszta, de héjjal rendelkező hagymát, jó puhára, majd hagyjuk állni maximum 1 órát és szűrjük le, mézzel ízesítve ideális.

 

Édeskömény:edeskomeny-tea.jpg

Jótékony hatású a hörgőkre, csillapítja a köhögési ingert, eközben pedig elősegíti a váladék felköhögését. Gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a kórokozók elszaporodását.

 

 

Remélem hasznosnak találtátok a cikket. Írjátok meg ti mit szoktatok inni megfázáskor.

 

Szilla

 

Források: https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/a_legjobb_teak_megfazasra/20161109125112?autorefreshed=1

https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/gyogynovenyek/5-gyogynoveny-megfazasos-panaszokra/dsbcf85

 

POMELO

Kapcsolódó kép

 A pomelo vagy pummelo a rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs. Manapság igen csak elterjedt hazánkban is. 

Képtalálat a következőre: „pomelo”

De hogy miért is érdemes fogyasztani? Elhoztam nektek 7 okot! 

1.Különleges ízű

Édes-kesernyés ízével a pomelo nagyszerű reggeli frissítő. Érdekes egyvelege a dinnye édességének és a citrusok ízének, így ínyenceknek különösen ajánlom.


2.Alacsony kalória- és zsírtartalmú

A pomelo a diétázók álma 0 %-os zsír- és 72 kalória/190 g energiatartalmával. A pomelo a grapefruithoz hasonlóan zsírégető enzimet tartalmaz, ezáltal támogatva a fogyókúra sikerességét.


3.Tele van rosttal

Már egy pomelo fedezi a napi rostbevitelünk 8%-át. A rostdús, ám kevés kalóriát tartalmazó táplálékok remekül telítenek, így megelőzik a későbbi szükségtelen nassolást.


4.C-vitamin-bomba

Már egy darab pomelo tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk 193%-át. A téli megfázásos időszakban fogyasztása nélkülözhetetlen. Azonban nemcsak a megfázások ellen nyújt védelmet, akik vérében a C-vitamin magas koncentrációban van jelen, 42%-kal kisebb az esélyük az agyvérzésre.


5.Védi a szívet

Káliumot tartalmaz, amely a C-vitaminhoz hasonlóan kulcsszerepet játszik a szív egészségének fenntartásában.


6.Felveszi a harcot a rákkal

Jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcs héja bioflavonoidokban gazdag. Ezáltal csökkenti a hasnyálmirigy-, a bél- és a mellrák kialakulásának kockázatát, megállítja a rákos sejtek továbbterjedését.


7.Lassítja az öregedési folyamatokat:

A spermidin egyébként a sperma egyik összetevője, lassítja az öregedési folyamatokat. Természetes anyagként a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, mennyisége azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A grapefruitban és a pomeloban is megtalálható, ezért érdemes fiatalságunk megőrzése érdekében is rendszeresen fogyasztani.

 

Tápértékadatok: 

Mennyiség /  100 g

Kalória (kcal) 38

Lipidek 0 g

Koleszterin 0 mg

Nátrium 1 mg

Kálium 216 mg

Szénhidrát 10 g

Rost 1 g

Fehérje 0,8 g

 

A-vitamin

8 IU

C-vitamin

61 mg

Kalcium

4 mg

Vas

0,1 mg

B6-vitamin

0 mg

Kobalamin

0 µg

Magnézium

6 mg


 

 

HOGYAN EGYÜK A POMELOT?

Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre, ahogy a képen is látható:

pomelo_pucolas
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/pomelo-gyumolcs-hasznalata/4213/

 

Remélem tetszett a bejegyzés! Köszönöm, hogy végig olvastátok. Szép napot!
Szilla

 

Források: https://wellandfit.hu/dieta/2014-12/7-ok-amiert-erdemes-pomelot-fogyasztani/
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/pomelo-gyumolcs-hasznalata/4213/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pomelo

Beköszöntött az iskola? Vége a nyárnak?

Tippek kávé és energiaital helyett

Képtalálat a következőre: „kávé és energiaital helyett”Képtalálat a következőre: „kávé és energiaital helyett”

A legtöbben el sem tudnák képzelni az életüket kávé nélkül. Ahhoz nyúlnak reggel, hogy valahogy, túl tudják élni a napot és még az agyuk is jól funkcionáljon. Most pár alternatívát hoztam el nektek, hogy tudjatok válogatni kedvetekre.
Kezdjük is! 

 

  1. Zöld tea:
    A zöld tea az egyik legnépszerűbb kávéhelyettesítő, mely nemcsak élénkít, de még egészséges is.
    Kapcsolódó kép
  • A zöld tea bőségesen tartalmaz több fajta vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, így például nagy mennyiségű C-, D-, K-és B2-vitamin is található benne.
  • A zöld tea értágító hatással is rendelkezik, ami által nagyon jó szolgálatot tehet fejfájás, migrén jelentkezésekor, mivel hatékonyan lehet képes oldani a görcsöket, és csillapítani a kínzó, lüktető fájdalmakat.
  • Jótékony hatású szívünkre és ereinkre, főként mivel képes megtisztítani és tágítani az ereket, s ezzel szívünk munkáját is egyszerűbbé teszi, hiszen így könnyebben tudja a vért keringetni szervezetünkben.
  • Felpörgeti teljes anyagcserénket, serkenti emésztésünket, s közben a zsírégetést is fokozza, továbbá az éhségérzetet is csökkenti.
  • Alkalmas lehet az epe-, vese-és hólyagkövek megelőzésére, melyek napjainkban sok embernek okoznak problémát.
  • A zöld teában természetes fluorid is van, mely hozzájárul fogaink épségéhez és a fogszuvasodás elleni küzdelemhez. A teában jelen lévő kalcium szintén erősíti fogainkat.

 

  1. Rooibos tea:
    Mostanában a Rooibos tea is kezd előretörni a zöld tea mellett, ami nem véletlen, hiszen élénkítő hatása mellett méregtelenít, ráadásul feldolgozása 100 százalékban természetes módszerekkel zajlik.

Képtalálat a következőre: „Rooibos tea:”

  • A rooibos tea mivel koffeinmentes ezért lefekvés előtti forró italnak is tökéletes, de a meleg nyári napokon hideg italként is remek szomjoltó!
  • Rengeteg cinket tartalmaz és köztudott, hogy a cink elengedhetetlen a bőrápolásban - például a pattanás elleni szerek is cinket tartalmaznak – és így segítséget nyújt az egészséges és szép bőr eléréséhez.
  • Támogatja az erős csontozatot.
  • A rooibos teljes mértékben koffeinmentes, egy bögre teával lefekvés előtt még az alvásod minőségén is javíthatsz.
  • Mindannyian tudjuk, hogy kicsit kevésbé stresszesen kellene élnünk és a rooibos tea kiváló segítséget nyújt a stresszoldásban,rendszeres fogyasztása csökkentheti a stresszt, a feszültséget, illetve a magas vérnyomást.
  • Dél-Afrika számos részén használják a rooibos teákat az olyan allergiák kezelésére, mint például az ekcéma, a szénanátha vagy az allergiával kapcsolatos hörghurut.
  • A rooibos teában lévő antioxidáns mennyiségtől sajnos nem fogsz örökké élni, de segít abban, hogy lelassítsa az öregedés folyamatát és ad egy löketet az immunrendszered megerősítéséhez.
  • Segít az emésztőrendszer egészséges működésének a fenntartásában, sőt a benne lévő gyulladáscsökkentők segítenek a piciknek és a nagyoknak is a hasfájás tüneteinek enyhítésében.

 

  1. Édesgyökértea:
    A táplálkozási szakértő szerint ez a tea amellett, hogy remekül energetizál, stimulálja a mellékveséket és erős görcsoldó is egyben.
    Képtalálat a következőre: „Édesgyökértea”
  • Az édesgyökér segíthet helyreállítani a mellékvesék működését.
  • Ha autoimmun betegségünk van, akkor is érdemes lehet kipróbálni az édesgyökeret, mivel segíthet visszaállítani a szervezet belső egyensúlyát. Arthiritszben, lupusban vagy épp szklerodermában szenvedők számára is hatékony lehet.
  • Hatékony lehet az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának megelőzésében - és a mellrákébanis. Rákbetegeknek is ajánlják kiegészítő kezelésként.
  • Hatékonyan segítenek megelőzni a fogszuvasodást antibakteriális hatásuknak köszönhetően.
  • A teát kúraszerűen érdemes fogyasztani napi 2-3 alkalommal, 3 héten át. Vigyázzunk, hogy ne igyunk belőle túl sokat, mert nagy mennyiségben megemelheti a vérnyomást és károsíthatja a veséket, illetve azoknak sem javasolják, akik szívbetegség miatt állnak gyógyszeres kezelés alatt!

Remélem a suli kezdetével se isszátok karton számra az energiaitalt. Tudom, hogy nehéz ennyit tanulni, de kitartás! Válasszatok egészséges életmódot és erősítsétek szervezeteteket. Hoztam 3 darab alternatívát, hogy tudjatok válogatni. Kitartást és jó jegyeket!

Szilla

Vega?

A vegetarianizmus fajtái:

A vegetarianizmuson belül  különböző csoportokat különíthetünk el és három fő irányról beszélhetünk: az ovo-lakto-vegetáriánusról, aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen; a lakto-vegetáriánusról, aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen és az ovo-vegetáriánusról, aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem.

Képtalálat a következőre: „vega életmód”

Ezek mellett azonban másfajta csoportosítások is léteznek: vannak például a szemi vegetáriánusok, akik azt mondják magukról, hogy vegák, de közben halat és csirkét is esznek. Nem egy ilyen ismerősöm van, és amikor megkérdeztem tőlük, hogy mégis ez hogyan alakult ki náluk, akkor általában azt az indokot mondtak rá, hogy ezeknek az ízét kedvelik és a disznó- vagy marhahús már túl erőteljes ízű nekik. Persze állhat a háttérben ilyen esetben egészségügyi megfontolás is, amit fehérhús-diétának nevezünk.

Külön csoportot képeznek a vegetáriánusokon belül a peszketáriánusok, akik a húsok közül csak halakat és tengeri állatokat fogyasztanak, illetve ezek mellé zöldségeket és gyümölcsöket esznek. Az ő esetükben a motivációt általában az egészség megőrzése adja. Ők azt az elvet követik, hogy csak hidegvérű állatokat szabad fogyasztani, de más állati eredetű terméket nem esznek.

Az utolsó csoportot a növényevő vegetáriánusok képezik, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. Őket azonban nem szabad összetéveszteni a vegánokkal, hiszen a növényevő vegetáriánusok legtöbbször egészségügyi probléma miatt táplálkoznak így és nem etikai okokból.

 

Forrás: https://sobors.hu/2019/04/25/vega-vagy-vegan-kulonbsegek

 Szilla

Sárgadinnye

A sárgadinnye élettani hatásai:

 sargadinnye-1kg-599e76c246cb6.jpgA sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős. Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel, de például az inak és a csontok fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul. A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be - többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnyében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.

 

Így válaszd ki a boltban vagy a piacon!

sargadinnye.jpgAhhoz, hogy a fenti hatások érvényesülni tudjanak, és persze az egész család jóízűen fogyassza majd el a csemegét, fontos, hogy hibátlan és éppen kellően érett példányt válassz a boltban vagy a piacon. Inkább ne vedd meg, ha túlságosan puha vagy kemény, illetve nyilvánvalóan sérült, netán a héján vizenyős foltok láthatóak, és a biztonság kedvéért szagold is meg a gyümölcs kocsánnyal szembeni részét. Ha nincs különösebb illata, a sárgadinnyét valószínűleg idő előtt szedték le, így nem lesz olyan finom, a túl intenzív aroma pedig túlérettségre utal.

 Forrás: https://femina.hu/gyerek/sargadinnye/

 

Sütés nélküli frissítő áfonyás sajttorta

65551953_2957760694448038_7870946496735084544_n.jpg

Már a külseje is igazán megfog, de amikor megkóstolod, akkor varázsol el a legjobban. Az egész család kedvence lett ez az isteni nyári sütemény, ami pillanatok alatt kész van. Bármilyen gyümölcsízesítést választhatunk hozzá. Lássuk is a receptet!

 

Hozzávalók:65503396_446027036235243_3837938408693432320_n.jpg

Kekszes alap:

  • 25 dkg vajas keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Sajtkrém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 g porzselatin 0,5 dl forró vízzel elkeverve
  • 4 dl tejszín

Áfonyazselé a tetejére:

  • 2-3 csapott evőkanál cukor
  • 12 g tortazselé
  • 300 ml meleg víz
  • ízlés szerint friss áfonya, de lehet akár lekvár vagy fagyasztott változat is

 

 

Elkészítés:

Kekszes alap:

  1. A vajas kekszet porrá összetörjük, majd amikor már szép por állagú lesz, hozzákeverjük az olvasztott vajat.
  2. A tortaforma alját szépen kibéleljük sütőpapírral és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Kb. 1 cm vastag lesz az alap, de ennyi kell is! Szépen elsimítjuk a formában.
  3. Hűtőbe pihentetjük, még elkészítjük a krémet.

Sajtkrém:

  1. A mascarponét egy nagyobb tálba kanalazzuk, majd hozzáreszeljük a citrom héját.
  2. A porcukrot átszitálva belekeverjük a sajtkrémbe.
  3. A porzselatint csomómentesre keverjük a vízzel, de ügyelünk arra, hogy ne szilárduljon meg.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük.
  5. A zselatinos keverékünket még melegen csomómentesen a sajtkrémhez öntjük.
  6. A felvert tejszínt apró és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a sajtkrémhez.
  7. A kekszes alapra öntjük és elegyengetjük.
  8. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Áfonyazselé:

  1. Mindent összekeverünk egy kis lábosban és felforraljuk.
  2. Forrástól számított egy percig kavargatjuk.
  3. Átszűrjük, hogy ne maradjon darabos.
  4. 8-10 perc után, amikor már nem forró az áfonya akkor a tortára öntjük. (Nagyon kell figyelni, mert ha megdermed, akkor már nem lesz olyan szép, de ha túl meleg, akkor felolvasztja a sajtkrémet öntés során!)
  5. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de az se baj ha áll egy éjszakát és friss áfonyával tálaljuk!
  6. Jó étvágyat!
süti beállítások módosítása