Ízek minden napra

Fűszerkalauz

Gyömbér és menta

2018. február 21. - sz.illa

Gyömbér:

(Zingiber officinale)
gyomb1-620x350.jpg

A fűszerként ételeinket ízesítő gyömbér a növényi főzeteknek is kedvelt alkotóeleme. Gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, a benne lévő terpén és gyömbérolaj serkenti a vérkeringést és hozzájárul a nyirokrendszer tisztulásához. Az emésztőrendszeri panaszok, a hányinger, valamint a nátha és az influenza tüneti kezelésére alkalmazzák.

Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, söritalhoz. Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.

Süteményekhez inkább szárított formájában, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb.  Tealevéllel összeforralva frissítő hatású. És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket.

 

Menta:

(Lamiaceae)

menta-230230.jpg

A menta (a bors- és a fodormenta) leveleit több száz éve használják a fejfájás csillapítására és az emésztés segítésére. Ne alkalmazzuk azonban nyelőcsőreflux esetén, mert fokozhatja a tüneteket.
A bors- és a fodormenta főként illóolajokat, mentolt és kisebb mennyiségben keserű- és cseranyagokat, valamint flavonoidokat tartalmaz.

A borsmenta igen jó fűszer, mely kiváló zamatot ad az ételeknek. A saláták és az édességek kiváló ízesítője lehet, valamint aromás ecet is készülhet belőle. Szószok, mártások, likőrök készítéséhez alkalmazható, a pulyka töltelékének finom ízt ad. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.

 

Remélem hasznosnak találtátok.

Szilla

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr8113687438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása