Gyömbér:
(Zingiber officinale)
A fűszerként ételeinket ízesítő gyömbér a növényi főzeteknek is kedvelt alkotóeleme. Gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, a benne lévő terpén és gyömbérolaj serkenti a vérkeringést és hozzájárul a nyirokrendszer tisztulásához. Az emésztőrendszeri panaszok, a hányinger, valamint a nátha és az influenza tüneti kezelésére alkalmazzák.
Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.
Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, söritalhoz. Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.
Süteményekhez inkább szárított formájában, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb. Tealevéllel összeforralva frissítő hatású. És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket.
Menta:
(Lamiaceae)
A menta (a bors- és a fodormenta) leveleit több száz éve használják a fejfájás csillapítására és az emésztés segítésére. Ne alkalmazzuk azonban nyelőcsőreflux esetén, mert fokozhatja a tüneteket.
A bors- és a fodormenta főként illóolajokat, mentolt és kisebb mennyiségben keserű- és cseranyagokat, valamint flavonoidokat tartalmaz.
A borsmenta igen jó fűszer, mely kiváló zamatot ad az ételeknek. A saláták és az édességek kiváló ízesítője lehet, valamint aromás ecet is készülhet belőle. Szószok, mártások, likőrök készítéséhez alkalmazható, a pulyka töltelékének finom ízt ad. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.
Remélem hasznosnak találtátok.
Szilla