A különböző féle búzaliszteket az őrlés foka szerint különböztetik meg. Minél nagyobb a szám, annál több a korpa a lisztben. Az első betű jelöli, hogy milyen gabonából készült a liszt:
B - búza
R - rozs
A második betű a szemcsenagyságot jelöli:
L (liszt) - apró szemcséjű finomliszt
F (fogós) - a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény
FF (kétszeres fogós)
Búzaliszt (B): A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza.A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, rétes liszt, kenyérliszt.
Finomliszt (pl. BL 51; BL 55): Apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.
Rétesliszt: Pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való.A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamag belsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.
Kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160): Viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.
Teljes kiőrlésű búzaliszt: Az egész búzaszem értékes részei is benne vannak, mint pl.: a korpa és a búzacsíra, de finomra van őrölve. Többnyire fehér liszttel keverve sütnek belőle kenyeret, pékárút.
Fehér tönkölybúzaliszt: A tönköly a legősibb búzafajta. Ugyanúgy használható, mint a sima fehér búzaliszt.
Rozsliszt (RL): A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.
Teljes őrlésű lisztek: Nem alkalmasak minden fajta tészta sütéséhez, nem helyettesíthetjük velük az általánosan használt sima fajtákat. Több folyadékot vesznek fel, sütési tulajdonságaik rosszabbak, és a sütési idejük is hosszabb.
Remélem hasznosnak találtátok. Ha szeretnétek még ilyen bejegyzéseket akkor írjátok meg és persze azt is hogy miről akartok még olvasni.
Szilla