A vegetarianizmus fajtái:
A vegetarianizmuson belül különböző csoportokat különíthetünk el és három fő irányról beszélhetünk: az ovo-lakto-vegetáriánusról, aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen; a lakto-vegetáriánusról, aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen és az ovo-vegetáriánusról, aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem.
Ezek mellett azonban másfajta csoportosítások is léteznek: vannak például a szemi vegetáriánusok, akik azt mondják magukról, hogy vegák, de közben halat és csirkét is esznek. Nem egy ilyen ismerősöm van, és amikor megkérdeztem tőlük, hogy mégis ez hogyan alakult ki náluk, akkor általában azt az indokot mondtak rá, hogy ezeknek az ízét kedvelik és a disznó- vagy marhahús már túl erőteljes ízű nekik. Persze állhat a háttérben ilyen esetben egészségügyi megfontolás is, amit fehérhús-diétának nevezünk.
Külön csoportot képeznek a vegetáriánusokon belül a peszketáriánusok, akik a húsok közül csak halakat és tengeri állatokat fogyasztanak, illetve ezek mellé zöldségeket és gyümölcsöket esznek. Az ő esetükben a motivációt általában az egészség megőrzése adja. Ők azt az elvet követik, hogy csak hidegvérű állatokat szabad fogyasztani, de más állati eredetű terméket nem esznek.
Az utolsó csoportot a növényevő vegetáriánusok képezik, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. Őket azonban nem szabad összetéveszteni a vegánokkal, hiszen a növényevő vegetáriánusok legtöbbször egészségügyi probléma miatt táplálkoznak így és nem etikai okokból.
Forrás: https://sobors.hu/2019/04/25/vega-vagy-vegan-kulonbsegek
Szilla