Ízek minden napra

Bírod a csípőset?! De mennyire?

A scoville-skála

2018. január 28. - sz.illa

Magyarok vagyunk és bírjuk a jó csípős, fűszeres ételeket! De nekünk is van határ.
Ismerjétek meg a scoville-skálát, és próbáljátok, ki ti mennyire bírjátok a csípőset!

A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát.

A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.

scoville_1_k.jpg

 

Remélem segítettem, hogy megtaláljátok a kedvetekre való paprikafajtát.
Ha szeretnétek látni gyümölcsökről, zöldségekről vagy bármi másról cikket csak írjátok meg és már keresem is az érdekesebbnél érdekesebb tudnivalókat róla! :)

Szilla


Kép forrása: 
 https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mennyire_csipnek_a_legerosebb_paprikak/20161026130614

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr1513611133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása