Ízek minden napra

Legismertebb sütőtök fajták Magyarországon

2018. október 30. - sz.illa

NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK:

nagydobosi-sutotok-200px-e1498208590678.jpg

A nagydobosi sütőtök az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Tömege 5-10 kg, külsőleg szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6-10 részben cikkelyezett. Íz világa széles spektrumú: az édestől a parázsig (gesztenyére emlékeztető ízig) terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök a nagydobosi fajtából készíthető.

 

ORANGE (KANADAI) SÜTŐTÖK:

orange-kanadai-sutotok-e1498208578108.jpg

Az orange, más néven kanadai sütőtök vagy sonkatök. Tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, kifejezetten krémes állagú, jól tárolható, könnyen feldolgozható. Jó alapul szolgál levesek, saláták, ivólevek, főzelékek készítéséhez. Ha igazán finom sült tököt szeretnénk készíteni más hozzávaló nélkül akkor ez a legalkalmasabb tökfajta.

 

KISZOMBORI SÜTŐTÖK:

kiszombori-sutotok-150x150.jpg

A harmadik legismertebb Magyarországon termesztett sütőtök fajta. Hosszú tenyészidejű, jó termőképességű a fagyokig szedhető fajta. Erőteljes növekedésű, dús lombú, termése ovális, héja ezüstszürke, felületén hosszanti barázdákkal. Húsa vastag, okkersárga, kiváló ízű. Ízben és állagában hasonló tulajdonságokkal bír, mint a nagydobosi fajta, így széleskörűen használható a konyhában.

 

HOKKAIDO TÖK:

hokkaido-tok-e1498208597912.jpg

Kevéssé ismert a kisméretű, 3-5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek. Nevét a Hokkaido szigetéről kapta. Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.

 

HALLOWEEN TÖK:

halloween-tok-e1498208604980.jpg

Mindenki találkozhatott már Magyarországon is ezzel a tökfajtával, elsősorban az angolszász halloween ünnep környékén szoktak megjelenni a kereskedőknél. Élénk narancssárga héjú, könnyen faragható tök, azonban az íze jellegtelen, főzésre nem igazán ajánlott. Viszont kétségtelen, hogy töklámpás készítésére ez a legalkalmasabb fajta.

 

Megérkezett az ősz és nem csak a borús időt hozta hanem a tök szezonját is. Remélem hasznosnak találtátok a cikket és tetszett. Holnap egy remek tökös receptet osztok meg veletek. 

Szilla

Forrás: https://sutotok.com/termesztett-fajtak/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr9814334395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeTrend 2023.12.28. 15:43:43

Remek összeállítás, azonban egy olasz típusú tökkel kiegészíteném, ami nem más mint a Beretta Piacentina. Itt bővebben olvashattok róla->kerteszkedj.hu/sutotok-fajtak/
süti beállítások módosítása