A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény. Egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését, amelyet Magyarországon elsősorban zöldségként használunk fel. Népies neve: paradicska, tomata, tomató.
Származása:
Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon termesztik.
Vitamintartalma:
Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C-vitamin benne. Jelentős meg az A-, B1-, B2-, E-vitamin tartalma, de ezen kívül gazdag karotinban is.
Milyen betegségekre jó:
- vértisztító
- vérképzési zavar
- rákos megbetegedések
- májbetegségek
- vesebetegségek
- méregtelenítés
- gyulladásos megbetegedések
- ízületi betegségek
- epebetegségek
- bőrbetegségek
Zöldség vagy gyümölcs:
Mivel bogyótermés sokan azt gondolják, hogy gyümölcs, de ez tévedés. A zöldség és gyümölcs kifejezések nem tudományosak, hanem gazdasági/felhasználói fogalmak.Botanikailag a paradicsom növény termése bogyótermés. Termesztéstechnológiáját és felhasználását tekintve viszont egyértelműen zöldség.
Paradicsom tárolása:
Ne tároljuk a paradicsomot hűtőszekrényben. Szobahőmérsékleten jobban érződik majd az aromája. Ha utóérésre van szükség akkor célszerű világos helyen tárolni.
Paradicsom hámozása:
A paradicsom gömbölyű felét kereszt alakban bevágjuk, de csak a haját vágjuk át. Vizet forralunk, és beletesszük a paradicsomokat. A tüzet eloltjuk alatta.Néhány perc után kiemeljük a paradicsomokat ezután hideg vízzel leöblítjük. A héj most már könnyen lehúzható.