Már a külseje is igazán megfog, de amikor megkóstolod, akkor varázsol el a legjobban. Az egész család kedvence lett ez az isteni nyári sütemény, ami pillanatok alatt kész van. Bármilyen gyümölcsízesítést választhatunk hozzá. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók:
Kekszes alap:
- 25 dkg vajas keksz
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Sajtkrém:
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 15 g porzselatin 0,5 dl forró vízzel elkeverve
- 4 dl tejszín
Áfonyazselé a tetejére:
- 2-3 csapott evőkanál cukor
- 12 g tortazselé
- 300 ml meleg víz
- ízlés szerint friss áfonya, de lehet akár lekvár vagy fagyasztott változat is
Elkészítés:
Kekszes alap:
- A vajas kekszet porrá összetörjük, majd amikor már szép por állagú lesz, hozzákeverjük az olvasztott vajat.
- A tortaforma alját szépen kibéleljük sütőpapírral és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Kb. 1 cm vastag lesz az alap, de ennyi kell is! Szépen elsimítjuk a formában.
- Hűtőbe pihentetjük, még elkészítjük a krémet.
Sajtkrém:
- A mascarponét egy nagyobb tálba kanalazzuk, majd hozzáreszeljük a citrom héját.
- A porcukrot átszitálva belekeverjük a sajtkrémbe.
- A porzselatint csomómentesre keverjük a vízzel, de ügyelünk arra, hogy ne szilárduljon meg.
- A tejszínt kemény habbá verjük.
- A zselatinos keverékünket még melegen csomómentesen a sajtkrémhez öntjük.
- A felvert tejszínt apró és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a sajtkrémhez.
- A kekszes alapra öntjük és elegyengetjük.
- Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Áfonyazselé:
- Mindent összekeverünk egy kis lábosban és felforraljuk.
- Forrástól számított egy percig kavargatjuk.
- Átszűrjük, hogy ne maradjon darabos.
- 8-10 perc után, amikor már nem forró az áfonya akkor a tortára öntjük. (Nagyon kell figyelni, mert ha megdermed, akkor már nem lesz olyan szép, de ha túl meleg, akkor felolvasztja a sajtkrémet öntés során!)
- Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de az se baj ha áll egy éjszakát és friss áfonyával tálaljuk!
- Jó étvágyat!