Ízek minden napra

A kenyér mítosza

2018. január 02. - sz.illa

A kenyér ősidők óta döntő szerepet játszott az emberiség életében, olyannyira, hogy a táplálkozás, az élet, a születéstől a halálig tartó jólétünk jelképévé lett.
Ha valakinek nincs kenyere, az még ma is az éhezést, a nyomort és az ínséget jelenti.
Számos vallási hagyomány, legenda, mítosz és szokás tanúsítja a kenyér fontosságát. A kenyeret körülvevő vallási kultuszok Babilóniában már a Kr.e.3. évezredben ismertek voltak. Az akkori emberek hittek abban, hogy a gabonamagnak lelke van, és az istenek gabonával táplálkoznak, ezért az „istenek lakomáján” mindig voltak áldozati kenyerek.

kenyerek_125608775_n.jpg
Európában sokáig tartották, hogy az új gabonából készült első kenyeret felkínálják egy átutazónak, hiszen nem tudhatták, hogy az illető nem Isten küldötte-e, vagy talán maga Isten.
Az ószövetség legendái, az újszövetségi kenyérszaporítás, amelynek során Jézus 5000 embert lakatott jól, mindenekelőtt pedig az utolsó vacsora és a Miatyánk („…mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…”) mind a mai napig a kenyérről szóló legismertebb vallási tanúságtételnek példája.

Holnap jelentkezem egy nagyon finom kenyér recepttel. 

Szilla 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr6113543209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása