A tortilla a spanyol nyelvterületek hagyományos étele. Az eredeti tortilla (tlaxcalli) egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek. A gyarmatosítóktól kapta a tortilla nevet ami „tortácskát” jelent.
Hozzávalók:
A tortillához:
- 50 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 0,5 dl étolaj
- 2 dl (nem hideg) víz
A töltelékhez:
- 1 kg csirkemell filé
- 1 tasak gyros fűszerkeverék
- 4 db paradicsom
- ízlés szerint saláta
- ízlés szerint kechup
- ízlés szerint mustár
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, és elkezdjük gyúrni. Hozzáadjuk az olajt, a víz felét. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék vizet. Ruganyos, kézzel könnyen dagasztható tésztánk lesz.
- Kilisztezett gyúródeszkán 8 részre osztjuk, és kis gombócokat formálunk. Konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
- Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Pár perc pihentetés után serpenyőben, olajban megsütjük.
- Ha a tésztánk kipihente magát, a gombócokat lisztezett gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk. Akkorák legyenek, mint egy palacsinta, mert palacsintasütőben fogjuk kisütni.
- A palacsintasütőbe nem kell olaj. Közepesnél picit erősebb tűzön mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
- A kész tortillát beborítjuk friss salátalevéllel. Közepére csíkban tesszük a csirkemellet, erre a vékony karikára szelt paradicsom kerül. Összetekerjük, és ha van kedvünk, ferdén kettévágjuk.
- Melegen tálaljuk!
Ha elkészítettétek írjátok meg nekem hogy sikerült! Vagy osszátok meg velem a képeket.
Remélem ízleni fog mindenkinek :)
Szilla