Ízek minden napra

Fűszerkalauz

Fahéj és vanília

2018. január 31. - sz.illa

Fahéj:fahej1.jpg

A fahéjfa szárított belső kérge. Darabolva, vagy őrölve kerül forgalomba. A ceyloni fahéj enyhébb és aromás, míg a kínai, inkább fakéregre hasonlító fahéj fűszeresebb. A drágább ceyloni fajtát részesítsük előnyben: kisebb a kumarintartalma, amely egészségkárosító hatású. Forralt borba, likőrökbe, kávékba, édességekbe, tejbegrízre szórva használják.A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni. 

 

 

Vanília:110699_vanilia01-201510171151.jpg

Egy orchideafajta hüvelyes termése, a leggyakrabban használt édes, aromás fűszer. Egészben tejbe, tejszínbe főzik, vagy felhasítják, és a magvait lekaparják. Fagylaltba, krémekbe, desszertekbe használják. A vanília jó párost alkot az alábbi fűszerekkel: szegfűbors, kardamom, fahéj, akác, szegfűszeg, gyömbér, levendula, citrom, menta, szerecsendió, mák, szezámmag. Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai iparnak is nagy kedvence a vanília. Sok parfümnek az alapanyaga (pl. Tresor, Chanel No.5.) és sok testápolónak is egyik fő illatanyaga.

 

 

Remélem hasznosnak találtátok. Minden szerdán fűszerkalauz! 

Szilla

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr10013611985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása