Fahéj:
A fahéjfa szárított belső kérge. Darabolva, vagy őrölve kerül forgalomba. A ceyloni fahéj enyhébb és aromás, míg a kínai, inkább fakéregre hasonlító fahéj fűszeresebb. A drágább ceyloni fajtát részesítsük előnyben: kisebb a kumarintartalma, amely egészségkárosító hatású. Forralt borba, likőrökbe, kávékba, édességekbe, tejbegrízre szórva használják.A fahéjat őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben kell tárolni.
Vanília:
Egy orchideafajta hüvelyes termése, a leggyakrabban használt édes, aromás fűszer. Egészben tejbe, tejszínbe főzik, vagy felhasítják, és a magvait lekaparják. Fagylaltba, krémekbe, desszertekbe használják. A vanília jó párost alkot az alábbi fűszerekkel: szegfűbors, kardamom, fahéj, akác, szegfűszeg, gyömbér, levendula, citrom, menta, szerecsendió, mák, szezámmag. Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai iparnak is nagy kedvence a vanília. Sok parfümnek az alapanyaga (pl. Tresor, Chanel No.5.) és sok testápolónak is egyik fő illatanyaga.
Remélem hasznosnak találtátok. Minden szerdán fűszerkalauz!
Szilla