Ízek minden napra

Ügyelj az egészséges táplálkozásra!

Vitaminok a gyümölcsökben

2018. július 25. - sz.illa

A-vitamin (retinol)barackok_vitaminsziget_com.jpg

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, és szükséges néhány hormon előállításához. A táplálékban lévő elegendő mennyiségű A-vitamin gondoskodik az egészséges bőrről és hajról, erősíti az immunrendszert és a látást, segíti a csont- és fogképződést. Zsírban oldódó vitamin. A következő gyümölcsök A-vitaminban gazdagok: sárgabarack, földiszeder, dinnye, kivi, narancs, papaya, datolyaszilva, őszibarack, mandarin, paradicsom. Hiánya: a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.

Napi szükséglet:

                Nők:800 µg (szoptatás alatt 1300 µg)

                Férfiak:1000 µg

B3-vitamin (niacin)banan1.jpg

A B3-vitamin segít az emésztőrendszer megfelelő működésében. Fontos szerepe van a táplálék energiává történő átalakításában is. Vízben oldódó vitamin. B3-vitamint tartalmazó gyümölcsök: banán, dinnye, kivi, őszibarack, paradicsom. Hiánya: pellagra, napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, nyelv- és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés.

Napi szükséglet:

                Nők:15 mg

                Férfiak:19 mg

 

B5-vitamin (pantoténsav)narancs.jpg

A B5-vitaminra az anyagcserében van szükség, és jelentőséggel bír a hormonok és a HDL-koleszterin termelésében. Vízben oldódó vitamin.  A vitamin legmagasabb arányban a banánban és a narancsban van jelen. Hiánya: rendkívül ritka, a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.

Napi szükséglet:

                Nők:4-7 mg

                Férfiak:4-7 mg

B6 (piridoxin) fuege.jpg

A B6-vitamin segít az antitestek előállításában az immunrendszerben, és a vese normál működéséhez is szükséges. Vízben oldódó vitamin. A következő gyümölcsök gazdag forrásai a B6-vitaminnak: banán, füge, guava, kivi, mangó, gránátalma, dinnye. Hiánya: idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.

Napi szükséglet:

                Nők:2 mg

                Férfiak:2,2 mg

 

B9-vitamin (folsav)eper-2.jpg

Folsavra többek között a vörös vértestek termeléséhez és az agy működéséhez van szükségünk. Vízben oldódó vitamin. A következő gyümölcsök tartalmazzák: földiszeder, dinnye, kivi, narancs, eper, paradicsom. Hiánya: a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.

Napi szükséglet:

                Nők:200 µg (terhesség alatt: 400 µg)

                Férfiak:200 µg

 

C-vitamin (aszkorbinsav)mora.jpg

Ha a gyümölcsre és a C-vitaminra gondolunk, talán az első, ami eszünkbe jut, a narancs, de ezt a létfontosságú vitamint főleg a földiszederben, a guavában, a kiviben és az eperben találjuk. Vízben oldódó vitamin. Hiánya: fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam. Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint!

Napi szükséglet:

                Nők:60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)

                Férfiak:60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)

E-vitamin (tokoferolok)articole_10653.jpg

Az E-vitaminnak ismert a jelentősége antioxidánsként. Zsírban oldódó vitamin. Gyümölcsök, amelyek ezt a tápanyagot tartalmazzák: alma, banán, földiszeder, áfonya, dinnye, kivi, mangó. Hiánya: izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Napi szükséglet:

                Nők:12 mg

                Férfiak:12 mg

 

Remélem hasznosnak találjátok majd ezt a bejegyzést. 
Puszi, Szilla

 

Források: https://gyogyszernelkul.com/vitaminok-a-gyumolcsben/
https://www.vitaminlexikon.hu/gyumolcsok-vitamintartalma/#.W1jt8dUzbIU
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/1107/egeszseges_elelmiszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmindennapra.blog.hu/api/trackback/id/tr8214142139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása