Megfázás?

Akkor bizony tea!

2019. november 25. - sz.illa

Ahogy a hideg idő beköszöntött úgy a megfázás szorosan követte. Így a mai napon a teák lesznek terítéken. A gyógynövények segítenek leküzdeni a fránya megfázást és még a napi folyadékbevitelről is gondoskodnak.


Menta tea:menta-hd.jpg

Leszámol a baktériumokkal, a náthás időszakban köhögés csillapítására is használható, ha gyógynövényboltban járunk, akkor a fodormenta a leginkább javasolt.

 

Kamillatea:kamilla_n_1-m.jpg

A gyulladt torok kiváló öblögető szere, érdemes az orvosi zsálya főzetével felváltva alkalmazni. A hurutos légutak kiváló ellenszere, enyhíti a rekedtséget, fertőtlenítő hatású, nyugtatgatja az egész szervezetet. Forrázás után 10-20 percig hagyjuk állni, ízesítsük mézzel, ha már nem forró.

 

Hársfavirág:lead_800x450.jpg

A kamilla után a második legnépszerűbb gyógytea megfázás idején, de akár az influenza tüneteit is enyhíti, szívbetegek azonban kerüljék. Oldja a hurutot, csökkenti a gyulladást, izzaszt, csillapítja a köhögést és csökkenti a torokgyulladást. Forrázás után negyed órát kell állni hagyni. A hársfavirág méze nyugtató és antiszeptikus hatású, használjuk a teába!

 

Vöröshagyma:933071-1x2.jpg

Megfázáskor csökkenti a hörgők és az orr dugulását, csillapítja a köhögést és enyhíti a torokfájást is. Vízben főzzük meg a tiszta, de héjjal rendelkező hagymát, jó puhára, majd hagyjuk állni maximum 1 órát és szűrjük le, mézzel ízesítve ideális.

 

Édeskömény:edeskomeny-tea.jpg

Jótékony hatású a hörgőkre, csillapítja a köhögési ingert, eközben pedig elősegíti a váladék felköhögését. Gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a kórokozók elszaporodását.

 

 

Remélem hasznosnak találtátok a cikket. Írjátok meg ti mit szoktatok inni megfázáskor.

 

Szilla

 

Források: https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/a_legjobb_teak_megfazasra/20161109125112?autorefreshed=1

https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/gyogynovenyek/5-gyogynoveny-megfazasos-panaszokra/dsbcf85

 

POMELO

Kapcsolódó kép

 A pomelo vagy pummelo a rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs. Manapság igen csak elterjedt hazánkban is. 

Képtalálat a következőre: „pomelo”

De hogy miért is érdemes fogyasztani? Elhoztam nektek 7 okot! 

1.Különleges ízű

Édes-kesernyés ízével a pomelo nagyszerű reggeli frissítő. Érdekes egyvelege a dinnye édességének és a citrusok ízének, így ínyenceknek különösen ajánlom.


2.Alacsony kalória- és zsírtartalmú

A pomelo a diétázók álma 0 %-os zsír- és 72 kalória/190 g energiatartalmával. A pomelo a grapefruithoz hasonlóan zsírégető enzimet tartalmaz, ezáltal támogatva a fogyókúra sikerességét.


3.Tele van rosttal

Már egy pomelo fedezi a napi rostbevitelünk 8%-át. A rostdús, ám kevés kalóriát tartalmazó táplálékok remekül telítenek, így megelőzik a későbbi szükségtelen nassolást.


4.C-vitamin-bomba

Már egy darab pomelo tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk 193%-át. A téli megfázásos időszakban fogyasztása nélkülözhetetlen. Azonban nemcsak a megfázások ellen nyújt védelmet, akik vérében a C-vitamin magas koncentrációban van jelen, 42%-kal kisebb az esélyük az agyvérzésre.


5.Védi a szívet

Káliumot tartalmaz, amely a C-vitaminhoz hasonlóan kulcsszerepet játszik a szív egészségének fenntartásában.


6.Felveszi a harcot a rákkal

Jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcs héja bioflavonoidokban gazdag. Ezáltal csökkenti a hasnyálmirigy-, a bél- és a mellrák kialakulásának kockázatát, megállítja a rákos sejtek továbbterjedését.


7.Lassítja az öregedési folyamatokat:

A spermidin egyébként a sperma egyik összetevője, lassítja az öregedési folyamatokat. Természetes anyagként a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, mennyisége azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A grapefruitban és a pomeloban is megtalálható, ezért érdemes fiatalságunk megőrzése érdekében is rendszeresen fogyasztani.

 

Tápértékadatok: 

Mennyiség /  100 g

Kalória (kcal) 38

Lipidek 0 g

Koleszterin 0 mg

Nátrium 1 mg

Kálium 216 mg

Szénhidrát 10 g

Rost 1 g

Fehérje 0,8 g

 

A-vitamin

8 IU

C-vitamin

61 mg

Kalcium

4 mg

Vas

0,1 mg

B6-vitamin

0 mg

Kobalamin

0 µg

Magnézium

6 mg


 

 

HOGYAN EGYÜK A POMELOT?

Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre, ahogy a képen is látható:

pomelo_pucolas
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/pomelo-gyumolcs-hasznalata/4213/

 

Remélem tetszett a bejegyzés! Köszönöm, hogy végig olvastátok. Szép napot!
Szilla

 

Források: https://wellandfit.hu/dieta/2014-12/7-ok-amiert-erdemes-pomelot-fogyasztani/
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/pomelo-gyumolcs-hasznalata/4213/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pomelo

Beköszöntött az iskola? Vége a nyárnak?

Tippek kávé és energiaital helyett

Képtalálat a következőre: „kávé és energiaital helyett”Képtalálat a következőre: „kávé és energiaital helyett”

A legtöbben el sem tudnák képzelni az életüket kávé nélkül. Ahhoz nyúlnak reggel, hogy valahogy, túl tudják élni a napot és még az agyuk is jól funkcionáljon. Most pár alternatívát hoztam el nektek, hogy tudjatok válogatni kedvetekre.
Kezdjük is! 

 

  1. Zöld tea:
    A zöld tea az egyik legnépszerűbb kávéhelyettesítő, mely nemcsak élénkít, de még egészséges is.
    Kapcsolódó kép
  • A zöld tea bőségesen tartalmaz több fajta vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, így például nagy mennyiségű C-, D-, K-és B2-vitamin is található benne.
  • A zöld tea értágító hatással is rendelkezik, ami által nagyon jó szolgálatot tehet fejfájás, migrén jelentkezésekor, mivel hatékonyan lehet képes oldani a görcsöket, és csillapítani a kínzó, lüktető fájdalmakat.
  • Jótékony hatású szívünkre és ereinkre, főként mivel képes megtisztítani és tágítani az ereket, s ezzel szívünk munkáját is egyszerűbbé teszi, hiszen így könnyebben tudja a vért keringetni szervezetünkben.
  • Felpörgeti teljes anyagcserénket, serkenti emésztésünket, s közben a zsírégetést is fokozza, továbbá az éhségérzetet is csökkenti.
  • Alkalmas lehet az epe-, vese-és hólyagkövek megelőzésére, melyek napjainkban sok embernek okoznak problémát.
  • A zöld teában természetes fluorid is van, mely hozzájárul fogaink épségéhez és a fogszuvasodás elleni küzdelemhez. A teában jelen lévő kalcium szintén erősíti fogainkat.

 

  1. Rooibos tea:
    Mostanában a Rooibos tea is kezd előretörni a zöld tea mellett, ami nem véletlen, hiszen élénkítő hatása mellett méregtelenít, ráadásul feldolgozása 100 százalékban természetes módszerekkel zajlik.

Képtalálat a következőre: „Rooibos tea:”

  • A rooibos tea mivel koffeinmentes ezért lefekvés előtti forró italnak is tökéletes, de a meleg nyári napokon hideg italként is remek szomjoltó!
  • Rengeteg cinket tartalmaz és köztudott, hogy a cink elengedhetetlen a bőrápolásban - például a pattanás elleni szerek is cinket tartalmaznak – és így segítséget nyújt az egészséges és szép bőr eléréséhez.
  • Támogatja az erős csontozatot.
  • A rooibos teljes mértékben koffeinmentes, egy bögre teával lefekvés előtt még az alvásod minőségén is javíthatsz.
  • Mindannyian tudjuk, hogy kicsit kevésbé stresszesen kellene élnünk és a rooibos tea kiváló segítséget nyújt a stresszoldásban,rendszeres fogyasztása csökkentheti a stresszt, a feszültséget, illetve a magas vérnyomást.
  • Dél-Afrika számos részén használják a rooibos teákat az olyan allergiák kezelésére, mint például az ekcéma, a szénanátha vagy az allergiával kapcsolatos hörghurut.
  • A rooibos teában lévő antioxidáns mennyiségtől sajnos nem fogsz örökké élni, de segít abban, hogy lelassítsa az öregedés folyamatát és ad egy löketet az immunrendszered megerősítéséhez.
  • Segít az emésztőrendszer egészséges működésének a fenntartásában, sőt a benne lévő gyulladáscsökkentők segítenek a piciknek és a nagyoknak is a hasfájás tüneteinek enyhítésében.

 

  1. Édesgyökértea:
    A táplálkozási szakértő szerint ez a tea amellett, hogy remekül energetizál, stimulálja a mellékveséket és erős görcsoldó is egyben.
    Képtalálat a következőre: „Édesgyökértea”
  • Az édesgyökér segíthet helyreállítani a mellékvesék működését.
  • Ha autoimmun betegségünk van, akkor is érdemes lehet kipróbálni az édesgyökeret, mivel segíthet visszaállítani a szervezet belső egyensúlyát. Arthiritszben, lupusban vagy épp szklerodermában szenvedők számára is hatékony lehet.
  • Hatékony lehet az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának megelőzésében - és a mellrákébanis. Rákbetegeknek is ajánlják kiegészítő kezelésként.
  • Hatékonyan segítenek megelőzni a fogszuvasodást antibakteriális hatásuknak köszönhetően.
  • A teát kúraszerűen érdemes fogyasztani napi 2-3 alkalommal, 3 héten át. Vigyázzunk, hogy ne igyunk belőle túl sokat, mert nagy mennyiségben megemelheti a vérnyomást és károsíthatja a veséket, illetve azoknak sem javasolják, akik szívbetegség miatt állnak gyógyszeres kezelés alatt!

Remélem a suli kezdetével se isszátok karton számra az energiaitalt. Tudom, hogy nehéz ennyit tanulni, de kitartás! Válasszatok egészséges életmódot és erősítsétek szervezeteteket. Hoztam 3 darab alternatívát, hogy tudjatok válogatni. Kitartást és jó jegyeket!

Szilla

Vega?

A vegetarianizmus fajtái:

A vegetarianizmuson belül  különböző csoportokat különíthetünk el és három fő irányról beszélhetünk: az ovo-lakto-vegetáriánusról, aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen; a lakto-vegetáriánusról, aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen és az ovo-vegetáriánusról, aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem.

Képtalálat a következőre: „vega életmód”

Ezek mellett azonban másfajta csoportosítások is léteznek: vannak például a szemi vegetáriánusok, akik azt mondják magukról, hogy vegák, de közben halat és csirkét is esznek. Nem egy ilyen ismerősöm van, és amikor megkérdeztem tőlük, hogy mégis ez hogyan alakult ki náluk, akkor általában azt az indokot mondtak rá, hogy ezeknek az ízét kedvelik és a disznó- vagy marhahús már túl erőteljes ízű nekik. Persze állhat a háttérben ilyen esetben egészségügyi megfontolás is, amit fehérhús-diétának nevezünk.

Külön csoportot képeznek a vegetáriánusokon belül a peszketáriánusok, akik a húsok közül csak halakat és tengeri állatokat fogyasztanak, illetve ezek mellé zöldségeket és gyümölcsöket esznek. Az ő esetükben a motivációt általában az egészség megőrzése adja. Ők azt az elvet követik, hogy csak hidegvérű állatokat szabad fogyasztani, de más állati eredetű terméket nem esznek.

Az utolsó csoportot a növényevő vegetáriánusok képezik, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. Őket azonban nem szabad összetéveszteni a vegánokkal, hiszen a növényevő vegetáriánusok legtöbbször egészségügyi probléma miatt táplálkoznak így és nem etikai okokból.

 

Forrás: https://sobors.hu/2019/04/25/vega-vagy-vegan-kulonbsegek

 Szilla

Sárgadinnye

A sárgadinnye élettani hatásai:

 sargadinnye-1kg-599e76c246cb6.jpgA sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős. Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel, de például az inak és a csontok fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul. A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be - többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnyében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.

 

Így válaszd ki a boltban vagy a piacon!

sargadinnye.jpgAhhoz, hogy a fenti hatások érvényesülni tudjanak, és persze az egész család jóízűen fogyassza majd el a csemegét, fontos, hogy hibátlan és éppen kellően érett példányt válassz a boltban vagy a piacon. Inkább ne vedd meg, ha túlságosan puha vagy kemény, illetve nyilvánvalóan sérült, netán a héján vizenyős foltok láthatóak, és a biztonság kedvéért szagold is meg a gyümölcs kocsánnyal szembeni részét. Ha nincs különösebb illata, a sárgadinnyét valószínűleg idő előtt szedték le, így nem lesz olyan finom, a túl intenzív aroma pedig túlérettségre utal.

 Forrás: https://femina.hu/gyerek/sargadinnye/

 

Sütés nélküli frissítő áfonyás sajttorta

65551953_2957760694448038_7870946496735084544_n.jpg

Már a külseje is igazán megfog, de amikor megkóstolod, akkor varázsol el a legjobban. Az egész család kedvence lett ez az isteni nyári sütemény, ami pillanatok alatt kész van. Bármilyen gyümölcsízesítést választhatunk hozzá. Lássuk is a receptet!

 

Hozzávalók:65503396_446027036235243_3837938408693432320_n.jpg

Kekszes alap:

  • 25 dkg vajas keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Sajtkrém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 8 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 g porzselatin 0,5 dl forró vízzel elkeverve
  • 4 dl tejszín

Áfonyazselé a tetejére:

  • 2-3 csapott evőkanál cukor
  • 12 g tortazselé
  • 300 ml meleg víz
  • ízlés szerint friss áfonya, de lehet akár lekvár vagy fagyasztott változat is

 

 

Elkészítés:

Kekszes alap:

  1. A vajas kekszet porrá összetörjük, majd amikor már szép por állagú lesz, hozzákeverjük az olvasztott vajat.
  2. A tortaforma alját szépen kibéleljük sütőpapírral és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Kb. 1 cm vastag lesz az alap, de ennyi kell is! Szépen elsimítjuk a formában.
  3. Hűtőbe pihentetjük, még elkészítjük a krémet.

Sajtkrém:

  1. A mascarponét egy nagyobb tálba kanalazzuk, majd hozzáreszeljük a citrom héját.
  2. A porcukrot átszitálva belekeverjük a sajtkrémbe.
  3. A porzselatint csomómentesre keverjük a vízzel, de ügyelünk arra, hogy ne szilárduljon meg.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük.
  5. A zselatinos keverékünket még melegen csomómentesen a sajtkrémhez öntjük.
  6. A felvert tejszínt apró és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a sajtkrémhez.
  7. A kekszes alapra öntjük és elegyengetjük.
  8. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Áfonyazselé:

  1. Mindent összekeverünk egy kis lábosban és felforraljuk.
  2. Forrástól számított egy percig kavargatjuk.
  3. Átszűrjük, hogy ne maradjon darabos.
  4. 8-10 perc után, amikor már nem forró az áfonya akkor a tortára öntjük. (Nagyon kell figyelni, mert ha megdermed, akkor már nem lesz olyan szép, de ha túl meleg, akkor felolvasztja a sajtkrémet öntés során!)
  5. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de az se baj ha áll egy éjszakát és friss áfonyával tálaljuk!
  6. Jó étvágyat!

Pirosan szép az élet

Cseresznye és meggy

 

15_cherry.jpg

A cseresznye és a meggy láttán beköszönt a nyár. Egy-két fajta korai cseresznye szedhető már májusban is, de az igazi nagy szemű roppanós gyümölcsre júniusig várni kell.

Nyersen a fárol lecsípkedve is finom, azonban ha a konyhába sürgölődünk akkor mennyei süteményeket készíthetünk belőle. A legegyszerűbb piskótából is gusztusos és szaftos süti lesz, ha beledobálunk egy fél kiló kimagozott cseresznyét vagy meggyet. Szintén nagyon népszerű választás szokott lenni a pite, a rétes és a lepény. Ezeknél a finomabbnál finomabb sütiken a tölteléken van a hangsúly.

 

Cseresznye:
cherry_closeup_white_background_540674_1280x800.jpg
A cseresznye fogyasztása vitamin- (A, B és C) és ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor) tartalma miatt előnyös. Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. Együnk napjában többször cseresznyét, így például reggel a müzli vagy joghurt mellé, ebéd után desszertként, és az esti nasi helyett is inkább ebből csemegézzünk. Mivel könnyen emészthető, fogyasztása este sem okoz problémát, sőt érdemes belőle étkezések előtt is csemegézni, hiszen serkenti az anyagcserét. Magas víztartalma hidratálja a szervezetet és bőrünket is, ezáltal segíti a méreganyagok távozását.

 

Meggy:
meggy_2.png
A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz. A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat idegeink működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét. A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavontartalma kiváló antioxidánssá teszi a meggyet.

 

Remélem tetszett! Gyümölcsökben gazdag étkezést!

Fűszerkalaúz

Kapor, kardamom, koriander,

Kapor:

a_kapor_csodalatos_elettani_hatasai.jpg

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.

 

Kardamom:

 kardamom1.jpg

Eredetileg India déli részein és Ceylonon őshonos lágyszárú növény, amelyet rendkívül aromás magjáért termesztenek. Az ókori egyiptomiak is rágcsálták már, így várva fogaik megtisztulását. A görögök és a rómaiak fűszerként, gyógyszerként és illatosításra is használták.

Gyomorerősítő, szélhajtó. Használatakor a markunkban összedörzsöljük a terméstokokat és a magokra enyhén ráfújva eltávolítjuk a felesleges magháztörmeléket. A magokat egészben vagy mozsárban összetörve használjuk fel.

A tokterméseket egészben hagyva vagy feldarabolva tehetjük az ételbe, ha abból fogyasztás előtt kivesszük. A magokat leggyakrabban kiszedik a tokokból, összetörik, szétmorzsolják és megsütik mielőtt a többi alapanyaghoz keverik.

Mézeskalács, marcipán, kompótok, darált húsok, kolbászfélék, véres hurkák, párolt káposzta, likőrök fűszerezésére használjuk. A curry keverékek egyik alkotóeleme is lehet.

Ceylon és India az őshazája, de ma már termesztik Dél- Amerikában is. Terméstokja lehet fehér vagy zöld. Nem tévesztendő össze a feketével, mely egészen más fajta és Afrikában kedvelt, aromája is erősen eltér az indiaitól.

Enyhén csípős, kámfor illatú fűszer. Közel- és Közép-Keleten, Indiában és a skandináv országokban kedvelik.

 

 

Koriander:

 koriander.jpg

A koriandernek felhasználhatjuk a magját, a levelét és a gyökerét is, egészben vagy őrölve, frissen vagy szárítva egyaránt. Az indiai gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere, de sok mediterrán ételbe is jól illik.

A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin. Illóolajainak köszönhetően gyógyító hatással van a bőrünkre, az emésztésünkre és a hangulatunkra is.

A növény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomásra is normalizáló hatással van, emellett a benne található vitaminok és ásványi anagok a szív izomzatára és ingerületátvivő rendszerére.

Az allergiásoknak, szénanáthában szenvedőknek is érdemes minél több koriandert fogyasztani, ugyanis a fűszernövénynek olyan tulajdonságai is vannak, amelyek enyhíthetik a kellemetlen allergiás tüneteket, például az orrdugulást vagy a tüsszögést. A koriander illóolaja pedig az allergiás bőrtüneteken, például a kiütéseken javít, így rovarcsípések, vagy irritáló hatású növények ellen is használható.

 

Remélem tetszett és hasznosnak találtátok a cikket!

5 érdekes étel Ázsiából

  1. Kína:

Madárfészek leves:1_1.jpg

A levest olyan valódi madárfészekből főzik, melyet Ázsia bizonyos területein fecskék készítenek a saját nyálukból. Ez a különlegesség nagyon drága, mert a fészkeket meglehetősen nehéz beszerezni. A kínaiak kb. 1200 éve fogyasztják ezt az ételt, úgy vélik gyógyító hatása van. Azt mondják, védelmet nyújt az influenza ellen, felveszi a harcot a rákkal szemben és az öregedést is lelassítja.

 

  1. Japán:

Fogu:2.jpg

A fogu, más néven gömbhal nagyon kedvelt Japánban, finom de ugyanakkor veszélyes is. A gömbhalban található tetrodotoxin ugyanis 1200-szor halálosabb a cianidnál, ezért fontos, hogy szakképzett, erre specializálódott szakács készítse el. Mivel a halban található méregre nincs ellenszer, a fogu fogyasztása nagyon kockázatos, évente kb. 100-an esnek áldozatául.

 

  1. Thaiföld:

Sült hernyó:3.jpg

Az európai ember számára talán nem túl étvágygerjesztő, de Ázsiában megszokott látvány a forró fémlapon pirított és fűszerezett hernyó. Ehhez a helyi ropogós, zsíros „csemegéhez” bármely utcai árustól hozzá lehet jutni.

 

  1. Indonézia:

Soto ayam (indonéz csirkeleves):4.jpg

Indonéz fűszerek (kurkuma, gyömbér, chili) és alapanyagok (kókusztej, lime) felhasználásával készülő, tésztát és főtt tojást is tartalmazó leves, mely kedvelt street food étel Indonéziában.

 

  1. Vietnám:

Vietnámi nyári tekercs:5.jpg

A millióféle válozat közül kétségkívül a legkönnyebben elkészíthető, és szerény véleményem szerint a legfinomabb a vietnámi tekercs, amelynek tölteléke gyakorlatilag nyers – így rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, „borítója” pedig nem igényel sem sütést, sem főzést: a rizspapírt elég meleg vízben meglötybölni egy kicsit, és már tekerhetjük is.

 

Forrás: https://erdekesvilagunk.blog.hu/2014/06/16/szokatlan_etelek_es_etkezesi_szokasok_a_nagyvilagbol